Ishrana i nega za Vašu macu u razvoju

Ishrana i nega za Vašu macu u razvoju

Dočekati novo mače u svoju porodicu je divno iskustvo, ali i ozbiljan zadatak. U ovom članku, donosimo Vam korisne i efikasne savete koji će Vam pomoći da se brinete o zdravlju i pravilnoj ishrani Vaše mace.

Praćenje rasta i težine Vaše mace
Jedan od ključnih aspekata u brizi o maci je praćenje rasta i razvoja. Redovno mrenje pomaže u pravilnom prilagođavanju ishrane, osiguravajući da se zadovolje nutritivne potrebe Vašeg mace.
Evo nekoliko korisnih saveta.

Koliko često treba meriti mače:
    • Svakog dana tokom prve dve nedelje života.
    • Svaki drugog dana do kraja prvog meseca.
    • Jednom nedeljno do drugog/trećeg meseca.
    • Svake druge nedelje do šestog meseca.
    • Jednom mesečno nakon šestog meseca.
Za tačnije rezultate pokušajte da:
  • Merite svoju mačku bre obroka, u isto doba dana
  • Napravite tabelu koja će sadržati datum, vreme merenja i težinu mačke.

Merenje Vašeg ljubimca može biti prilagođeno prema njegovom karakteru i veličini. Na primer, manje, mirnije mačke jednostavno možete staviti na običnu kuhinjsku vagu, dok za one živahnije preporučujemo upotrebu stabilnije vage. Ako želite detaljna uputstva o pravilnom merenju Vašeg ljubimca, pročitajte članak posvećen toj temi klikom na link.

Prava ishrana za Vaše mače
Odabir prave hrane za Vaše mače osigurava njihovo zdravlje i dobrobit.
Pogledajmo neke od najčešćih dostupnih opcija:

Visokokvalitetna komercijalna hrana: Ovi proizvodi pružaju očigledne prednosti, uključujući osiguranje neophodnih nutritivnih sastojaka.

Izbalansirana domaća ishrana: Ova opcija nudi odličan ukus, raznolike izvore hranljivih materija, zadovoljstvo osećaja sitosti kod naših ljubimaca i prilagodljivost ishrane. Ipak, važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora, posebno potrebu za redovnim prilagođavanjem ishrane svakog meseca. S obzirom na specifične potrebe mace u razvoju, važno je uzeti u obzir različite parametre (poput rasta, rase, nivoa aktivnosti itd.) koje zahtevaju stručno praćenje od strane nutricionista za kućne ljubimce. Kada se odlučite za ovu opciju, uvek je preporučljivo proveriti sa svojim veterinarom.
Takođe, važno je napomenuti da ova opcija zahteva vreme za pripremu i ekonomičnija je opcija u poređenju sa visokokvalitetnim komercijalnim proizvodima.
Zahvaljujući Farmina proizvodima i Farmina Pet Care Program-u, sve prednosti uravnotežene ishrane mogu se pronaći i u "komercijalnoj ishrani".

Kada biramo idealnu hranu za naše mačiće, ključno je uzeti u obzir nekoliko važnih karakteristika:
  • Visok kalorijski sadržaj: Za brži rast, mačićima je potrebna hrana s visokim kalorijskim sadržajem.
  • Visok sadržaj proteina: Kvalitetni proteini su ključni za pravilan razvoj mišića i opšte zdravlje maca.
  • Visoka svarljivost : Hrana treba biti lako svarljiva kako bi se omogućila efikasna apsorpcija hranljivih materija.
  • Pravilan balans minerala i drugih hranljivih materija: Balans minerala i drugih hranljivih materija je bitan zbog pravilnog rasta I razvoja.
Farmina ne samo da ispunjava ove osnovne karakteristike, već nudi i dodatne prednost kroz Farmina Pet Care Program. Uz pomoć stručnih savetnika, dobićete personalizovane savete i dinamičan plan ishrane prilagođen potrebama Vašeg ljubimca.

Kako pravilno hraniti svoje mače
Hranjenje Vaše mačke zahteva pažnju i pridržavanje određenih smernica kako biste osigurali pravilan rast i razvoj. Evo nekoliko korisnih saveta:
  • Obrok odjednom: Dajte mački dnevni obrok odjednom. Ovaj pristup često funkcioniše dobro, posebno ako je mačka navikla na jedan obrok dnevno, kako bi naučila da ravnomerno raspodeli obroke tokom dana.
  • Dodatna vlažna hrana: Obradujte mače kašičicom vlažne hrane. Ovo može biti korisno kako biste izbegli "moljakanje" za hranom.
  • Pratite količinu hrane: Pazite na zapreminu činije i obratite pažnju na znakove koji ukazuju na prejedanje. Ako mačka ima tendenciju da odmah pojede sve, razmislite o podeli dnevnog obroka na nekoliko manjih obroka kako biste izbegli prekomerno hranjenje.
  • Visokokvalitetna hrana: Odaberite visokokvalitetnu hranu formulisanu za rast i dobrobit maca. Kvalitetna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja Vašeg ljubimca.
  • Pravilna količina hrane: Obezbedite količinu hrane prema potrebama Vašeg ljubimca. Možete pratiti preporuke na pakovanju hrane ili koristiti besplatnu uslugu savetovanja.
Ne zaboravite važnost hidratacije
Hidratacija igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja Vaše mačke, posebno kako biste umnajili rizik od bubrežnih i urinarnih problema, kojima su ove životinje posebno podložne. Evo nekoliko korisnih saveta:
  • Pratite unos vode: Saznajte koliko vode Vaša mačka treba da pije, preuzimanjem FarminaGenius aplikacije i unosom informacija o svom ljubimcu.
  • Obezbedite svežu vodu: Uvek se pobrinite da voda koja je dostupna Vašem ljubimcu bude sveža i čista. Redovno menjajte posudu i održavajte higijenu.
  • Prilagodite posudu: Koristite posudu odgovarajuće veličine i prilagodite je potrebama Vaše mačke. Veliki broj mačaka preferira svežu tekuću vodu, pa razmislite o postavljanju fontane za mačke kako biste ih podstakli na unos vode.
  • Hidraticija kroz ishranu: Uključite vlažnu hranu u ishranu vaše mačke kako biste podstakli bolju hidrataciju jer vlažna hrana sadrži veću koliličinu vode. Mačke radije uzimaju vodu kroz hranu.
  • Odvojite hranu i vodu: Mačke ne vole da hrana i voda budu na istom mestu. Ako primetite da Vaša mačka pije malo vode, čak i nakon preduzetih mera, pokušajte držati posude sa hranom i vodom na različitim mestima.
Zaključak
Pravilna Ishrana I hranjenje su ključni faktori za pravilan rast i razvoj Vaše mačke.
Ukoliko imate bilo kakve sumnje ili nedoumice u vezi sa ishranom Vašeg ljubimca, slobodno se obratite Farmina savetniku za ishranu.