Da li znate zašto Vas Vaš pas liže?

Da li znate zašto Vas Vaš pas liže?

Psi koriste različite načine komunikacije. Jedan od njih je i lizanje lica. Ali zašto to rade? Osim što pokazuju ljubav, postoje razlozi zašto to psi vole da rade. Kada pas liže lice, to može biti znak privrženosti i prijateljstva. Osim toga, to je deo njihove prirodne komunikacije. Takođe, to može biti način da Vam pokažu da su srećni i zadovoljni. Dakle, kad Vaš pas liže Vaše lice, to je obično znak da Vas voli i da mu je stalo do Vas.

Prirodno ponašanje pasa
Lizanje kod pasa počinje još od kad su mali. Majčino lizanje je prvi način komunikacije koji štenci dožive. Ovaj nežan gest ima mnoge svrhe, od održavanja higijene do stvaranja emocionalne veze. Kroz lizanje, majka podstiče cirkulaciju i pruža utehu i sigurnost svojim štencima.
Kako štenci rastu, lizanje postaje važan deo njihovih društvenih interakcija. To je način da izraze svoje potrebe i želje svojoj braći, sestrama i majci. Čak i kad odrastu, lizanje ostaje glavni način komunikacije među psima.

Komunikacija i povezanost
Kada pas liže lice, to je način da pokaže da Vas voli i da ste mu jako važni. Psi su društvene životinje i lizanje je način da jačaju veze među njima. Kad Vaš pas to radi, zapravo Vam govori: "Ti si mi jako važan i cenim što si tu za mene."

Istraživanje
Za pse, ljudska koža ima puno zanimljivih ukusa. Oni mogu da osete miris znoja i ukus soli. To ih čini srećnim!
Kada pas liže lice, to nije samo zbog ukusa. To je način kako on istražuje svet oko sebe. Kada pas liže Vaše lice, on uči o Vama, o Vašem mirisu, izrazima lica i kako se osećate. To im pomaže da Vas bolje razumeju i upoznaju.

Nežni gestovi i traženje pažnje
Kada Vas pas liže to je znak da Vas voli i traži Vašu pažnju. On želi emocionalnu bliskost i pozitivnu reakciju od Vas. Kad mu uzvratite ljubaznošću, jačate vezu između sebe i svog psa, stvarajući krug ljubavi i pažnje.

Nega
Kada su psi mali, uče o nezi od svojih majki. To uključuje i lizanje. Ovo rano iskustvo ostavlja trajan uticaj na njih. Kada odrastu, psi ovo ponašanje primenjuju i na ljude. Za njih, lizanje je način da pokažu da su im važni i da ih vole, kao i da su deo porodice.

Oslobađanje od stresa i emocionalna podrška
Kada su psi nervozni ili uznemireni, koriste lizanje kao način da se osećaju bolje. Za njih, lizanje je način da se sami umire. Kada Vaš pas liže Vaše lice tokom stresnih situacija kao što je grmljavina, to znači da traži utehu i sigurnost kod Vas. Vaš miris i Vaše prisustvo mu daju osećaj sigurnosti usred teških trenutaka.

Učenje kroz međuljudsku interakciju
Psi pažljivo posmatraju kako se ponašamo i brzo uče iz naših reakcija. Ako vaš pas dobije lepe stvari kao nagradu za lizanje vašeg lica, kao što su poslastice ili maženje, verovatno će ponavljati to ponašanje. To znači da pas očekuje slične pozitivne reakcije.

Imitacija
Psi su pravi majstori kopiranja. Kada vide da radite nešto lepo, poput maženja ili pružanja pažnje, oni to primećuju i mogu pomisliti da je lizanje način da pokažu istu ljubav i bliskost. Zato će početi da Vas ližu, pokazujući na taj način ljubav prema Vama, kao što i Vi pokazujete prema njima.

Stvaranje prostora
Psi ponekad ližu kako bi pokazali da im je potreban prostor ili da se osećaju nelagodno. Kada to prate određeni pokazatelji kao što su pomeranje glave, širenje zenica ili spuštanje repa, lizanje postaje način da tiho kažu "potrebno mi je malo prostora". Psi mogu koristiti ovaj gest u situacijama kada se osećaju nesigurno ili kada ih nešto uznemirava. Kao odgovorni vlasnici, važno je da prepoznamo ove znakove i da poštujemo potrebu našeg psa za prostorom. Tako gradimo poverenje i negujemo harmoničan odnos sa našim ljubimcima.