Prolećne alergije kod pasa i kako hrana može pomoći

Prolećne alergije kod pasa i kako hrana može pomoći

Da li primećujete da vaš pas ima alergije kad dođe proleće? Dok biljke cvetaju i priroda se budi, neki psi pate od sezonskih alergija. Hajde da istražimo zašto se to dešava i kako hrana može pomoći da se ublaže simptomi.

Uzroci prolećnih alergija kod pasa
Polen: Drveće, trava i korov ispuštaju polen u vazduh kad počne proleće. Vetar ga nosi daleko, pa psi mogu udahnuti ili ga dodirnuti. To može izazvati alergijske reakcije kao što su svrab i crvenilo kože.

Trava: Iako lepo izgleda, zeleni travnjaci mogu biti problem za pse s alergijama. Dodirivanje trave može izazvati svrab i crvenilo kože, što je neprijatno za pse.

Spore: Tokom proleća, kad je vlažno, spore se lako razmnožavaju. One mogu biti svuda, i unutra i napolju. Psi mogu udahnuti ove spore ili doći u dodir s njima na mestima gde se nalazi trulo lišće. Ako pas ima alergiju na buđ, to može izazvati problem s disanjem, iritaciju kože ili probleme sa stomakom.

Ujedi insekata: Kad proleće dođe i temperature se zagreju, insekti poput komaraca, buva i krpelja postaju brojniji. Ujedi ovih insekata mogu izazvati alergijske reakcije kod pasa. Simptomi mogu biti blagi, poput svraba i otoka, ili teži, kao što je koprivnjača ili anafilaksa. Neke pse dodatno mogu iritirati pljuvačka buva ili proteini u otrovu insekata, što može uzrokovati jači alergijski odgovor.

Da li vaš ljubimac ima problema sa buvama i krpeljima?
Pročitajte ceo članak na tu temu klikom na link.

Alergeni: Pored polena, trave, buđi i ujeda insekata, psi mogu biti osetljivi i na druge stvari koje se nalaze napolju u proleće. To mogu biti zagađivači u vazduhu, hemikalije iz sredstava za tretiranje travnjaka ili pesticidi, pa čak i neke vrste cvetova.
Važno je razumeti tačno koje stvari izazivaju alergijske simptome kod vašeg psa kako biste mogli efikasno da ih sprečite. Rad sa veterinarom na identifikaciji ovih potencijalnih iritanasa kroz testiranje može pomoći vlasnicima pasa da razviju planove za smanjenje izlaganja i olakšavanje nelagodnosti svojih ljubimaca tokom alergijske sezone.

Kako hrana može pomoći kod prolećnih alergija?
Iako ne postoji lek za alergije koje psi imaju tokom proleća, dobra hrana može pomoći u kontroli njihovih simptoma i jačanju imunog sistema da se bolje bore protiv alergena. Evo nekoliko pitanja o hrani koju treba imati na umu:

Omega-3 masne kiseline: Dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu psa može pomoći da se smanji upala i svrab koji dolazi s alergijama. Dobre izvore omega-3 masnih kiselina su riblje ulje, laneno ulje i riba kao što je losos.

Hrana sa nekoliko sastojaka: Neki psi imaju teže oblike prolećne alergije. Obično, glavni alergeni u hrani su proteini koji se često nalaze u hrani poput govedine i mlečnih proizvoda. Prebacivanje na hranu s ograničenim brojem sastojaka, bez ovih uobičajenih alergena, može biti važno za identifikaciju i eliminaciju potencijalnih okidača.

Antioksidanti: Antioksidanti su važni za jačanje imunog sistema psa i smanjenje upale koja dolazi s alergijama. Ključni antioksidanti poput vitamina E i vitamina C su posebno korisni u ovome. Možete ih naći u namirnicama kao što su borovnice, bundeva, ruzmarin, tropsko voće i kokos, koje su deo Farmine hrane.

Hidratacija: Važno je da psi sa alergijama imaju dovoljno vode jer to pomaže u održavanju zdrave kože i podržava imunološki sistem. Obezbedite im svežu, čistu vodu u svakom trenutku i razmotrite dodavanje hrane bogate vlagom poput mokre hrane u njihovu ishranu.

Specijalizovane dijete
Farmina funkcionalne dijete kao što je N&D Quinoa Skin and Coat mogu pomoći kod simptoma sezonskih alergija kod pasa. One mogu ublažiti svrab, crvenilo i upalu, dok istovremeno čine kožu zdravom i dlaku sjajnom. Ali, pre nego što promenite ishranu svog psa, važno je da se posavetujete sa stručnjakom za ishranu ili veterinarom, posebno ako imaju posebne zdravstvene probleme ili alergije.
Šta N&D Quinoa Skin & Coat čini odličnim izborom? Hajde da pogledamo neke ključne osobine njegove formule:

Izvori proteina: Neki psi mogu imati probleme sa određenim izvorima proteina, što može uzrokovati alergijske reakcije. N&D Skin & Coat nudi ukuse koji sadrže samo jedan tip životinjskog proteina ili neuobičajene izvore proteina kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija.

Omega-3 masne kiseline: Ova dijeta obično sadrži dobar izvor omega-3 masnih kiselina, kao što je riblje ulje. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu kože i svrab koji dolazi s alergijama, jer imaju svojstva koja pomažu u borbi protiv upale.

Omega-6 masne kiseline: Slično tome, omega-6 masne kiseline su važne za održavanje zdrave kože i dlake. One igraju ulogu u zaštiti kože i smanjenju rizika od alergijskih reakcija.

Prirodni sastojci: Ova hrana je napravljena od visokokvalitetnih, prirodnih sastojaka. To znači da se koriste samo dobri sastojci, bez veštačkih dodataka ili boja, što može smanjiti alergijske reakcije kod pasa.

Antioksidanti: Ova hrana sadrži antioksidante poput vitamina E i C. Oni pomažu u jačanju imunog sistema i smanjenju upale koja dolazi s alergijama.

Uravnotežena ishrana: Važno je da vaš pas dobija sve što mu je potrebno za zdravlje, uključujući i dobru ishranu za kožu i dlaku. N&D Qinoa Skin & Coat hrana, bilo da je suva ili vlažna, je napravljena tako da pruži sve što je potrebno za zdravu kožu i sjajnu dlaku, sa svim potrebnim vitaminima i mineralima.
Zapamtite, zdrava hrana ne samo da pomaže kod alergija, već i doprinosi opštem zdravlju i dugovečnosti vašeg psa!

Istražite više

Konsultacija sa Farmina savetnikom za ishranu

Farmina savetnici za ishranu Vam mogu dati savete o hrani koji su prilagođeni potrebama vašeg psa, njegovom zdravstvenom stanju i alergijama. Pre nego što promenite ishranu svog psa, važno je da se posavetujete sa veterinarom. Oni takođe mogu predložiti posebnu dijetu kako bi identifikovali tačne uzroke alergija i prilagodili plan ishrane prema tome.

Zatražite personalizovani plan ishrane