Zašto psi jedu travu?

Zašto psi jedu travu?

Tokom naših svakodnevnih aktivnosti sa psima, verovatno smo ih videli kako jedu travu. Ovo ponašanje može biti zbunjujuće, ali je u većini slučajeva je potpuno normalno, posebno kod štenaca.

Ali zašto to rade? Iako ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje, postoje nekoliko teorija koje mogu objasniti ovo ponašanje. Teorije zašto psi jedu travu:

Nedostatak hranljivih materija: Neki stručnjaci smatraju da psi jedu travu kako bi dopunili ishranu, jer im možda nedostaju neki hranljivi sastojci. Međutim, ova teorija nije potpuno dokazana. Ako Vaš pas jede komercijalnu hranu koja je kompletna i uravnotežena, verovatno mu ne nedostaju hranljive materije.

Ako ste ipak zabrinuti zbog ishrane Vašeg psa, možete se obratiti Farmina savetniku za ishranu. Oni će Vam pomoći da napravite plan ishrane koji će zadovoljiti sve potrebe Vašeg ljubimca.

Potreba za vlaknima: Psi ponekad jedu travu jer im nedostaju vlakna u ishrani. Vlakna pomažu psima da bolje vare hranu i imaju redovnu stolicu. Prebacivanjem na hranu koja sadrži dovoljno vlakana, Vaš pas možda neće više jesti travu.

Dosada: Ako se psi dosađuju, posebno oni koji provode mnogo vremena u dvorištu, mogu početi da jedu travu iz dosade. Rešenje je da im pružite više fizičke aktivnosti i zabavnih igara kako bi ostali mentalno i fizički stimulisani.

Mučnina ili uznemireni stomak:  Ponekad psi jedu travu kada im je loše, kao prirodan lek da se osećaju bolje ili pak da izazovu povraćanje. Ako primetite da Vaš pas povraća žućkastu tečnost (žuč), to obično znači da mu je stomak prazan i da je gladan, a trava mu pomaže da taj problem reši. Da biste to sprečili, pre jutarnje šetnje dajte mu malo hrane. Videćete da će ovo ponašanje prestati.

Prirodno ponašanje: Neki ljudi misle da psi jedu travu jer je to instinktivno ponašanje koje su nasledili od svojih predaka. To može biti korisno za izbacivanje crevnih parazita.

Uživanje: Neki psi uživaju u ukusu i teksturi trave, posebno u proleće kad nova trava počinje da raste. Ovo ponašanje može biti češće kad je pas žedan tokom toplih dana. Zato je važno uvek imati svežu vodu pri ruci za svog psa.

Šta raditi kada Vaš pas jede travu?
Obično je sasvim normalno da psi jedu travu, posebno ako se to ne dešava često i ako nema drugih zabrinjavajućih znakova.
Ako dozvoljavate svom psu da jede travu, važno je proveriti da ta trava nije tretirana pesticidima ili herbicidima, jer ti hemijski preparati mogu biti štetni za Vašeg psa. Takođe, vodite računa da pas ne jede biljke koje su otrovne za njega i izbegavajte mesta gde drugi psi ostavljaju izmet, zbog parazita ili bakterija koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme.
Ako primetite da Vaš pas često jede travu i povraća, ili pokazuje druge zabrinjavajuće simptome, važno je da se posavetujete sa veterinarom. Oni mogu pomoći da se utvrdi da li postoji problem koji treba rešiti.

Zaključak
Na kraju krajeva, razlog zašto psi jedu travu može biti različit. Može biti zbog njihovog instinkta, potrebe za određenim hranljivim sastojcima ili jednostavno zato što im se to dopada. Ako vaš pas jede travu i to mu ne škodi i ne pravi mu probleme, obično nema razloga za brigu. Dakle, sledeći put kada vidite svog psa kako gricka travu, samo zapamtite - to je deo njihovog prirodnog ponašanja!