Ishrana za aktivne pse

Ishrana za aktivne pse

Kako dolaze proleće i leto i dani postaju duži i topliji, mnogi vlasnici pasa žele da provode više vremena napolju sa svojim ljubimcima. Povećana fizička aktivnost je dobra za zdravlje Vašeg psa, ali to znači da treba da prilagodite njegovu ishranu.

Razumevanje nutritivnih potreba Vašeg psa
Psima, kao i ljudima, je potrebno više energije kada su aktivni. Količina hrane koja je potrebna Vašem psu od njegove rase, starosti, težine i nivoa aktivnosti. Kada Vaš pas postane aktivniji tokom toplijih dana, njegova potreba za kalorijama se povećava kako bi imao dovoljno energije.

Prilagođavanje ishrane Vašeg psa

Povećanje kalorijskog unosa: Aktivni psi troše više energije, pa im je potrebno i više hrane kako bi zadovoljili svoje energetske potrebe. Razmotrite uključivanje hrane koja je bogata proteinima i mastima, jer su oni odlični izvori energije.

Potrebna Vam je pomoć oko ishrane Vašeg ljubimca? Kontaktirajte Farmina savetnika za ishranu ili preuzmite Farmina Genius aplikaciju.

Hidratacija je veoma važna: Kako bi ostao zdrav i aktivan, Vaš pas treba da bude dobro hidriran. Uvek imajte svežu vodu pri ruci, posebno tokom i nakon šetnje.

Vreme obroka: Hranite svog psa manjim obrocima nekoliko sati pre šetnje, igre, vežbanje ili neke druge aktivnosti, kako bi pas imao dovoljno energije. Važno je da ti obroci budu uravnoteženi i ne lagani, jer vežbanje punog stomaka može biti neprijatno za pse. Kod nekih pasa može doći do problema poput torzije želuca, posebno ako su skloni tome. Takođe, rasporedite kalorije iz tih obroka tako da se uklapaju u ukupni dnevni unos kalorija vašeg ljubimca.

Pratite težinu: Ako primećujete da gube na težini uprkos većem unosu hrane, obratite se veterinaru. Možda će biti potrebno prilagoditi ishranu ili uraditi pregled kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.

Kvalitet hrane: Visokokvalitetna hrana za pse nije samo hrana koja ih zasiti. Ona doprinosi celokupnom zdravlju psa, poboljšava energiju, jača imuni sistem, održava zdravu dlaku i kožu, i pomaže u probavi. Kako se psi više kreću tokom toplijih i dužih dana, posebno tokom leti, potrebna im je hrana koja može da zadovolji njihove veće energetske potrebe.

Sezonske alergije
Proleće i leto mogu biti posebno izazovni za pse jer postaju aktivniji. Ovo je takođe period kada mnogi psi mogu imati sezonske alergije. Važno je obratiti pažnju na znakove alergija. Važno je da budete svesni simptoma alergija. Ako niste sigurni koji su to simptomi, možete pročitati Genius članak na tu temu.

Kontaktirajte Farmina savetnika za ishranu
Ako Vam je potrebna pomoć oko ishrane Vašeg psa tokom proleća, kontaktirajte Farmina savetnika za ishranu. Oni su tu za Vas, da Vam pruže stručne savete i pomoć.

Farmina savetnik za ishranu

Pre nego što napravite bilo kakve promene u ishrani Vašeg psa, preporučljivo je da se posavetujete sa Vašim veterinarom.

Važno je da posvetite vreme prilagođavanju ishrane svog psa kako bi se pripremili za proleće i leto. Bilo da planirate šetnju, igru ili vežbanje, pravilna ishrana će im pružiti svu potrebnu energiju.