Zbog čega se psi valjaju po travi?

Zbog čega se psi valjaju po travi?

Da li ste se ikada zapitali zašto Vaš pas voli da se valja po travi? Ako imate psa, verovatno ste primetili ovo ponašanje, koje može biti frustrirajuće, posebno nakon što ste ga okupali.

Ovo ponašanje može delovati čudno, ali ima nekoliko razloga. Evo nekih:

Instinkt: Psi nasleđuju mnoga ponašanja od vukova. Vukovi se valjaju u različitim mirisima da sakriju svoj miris od plena ili da se uklope u okruženje. Vaš pas može raditi isto kako bi prikrio svoj miris, kao deo svojih instinkta.

Komunikacija: Miris je jedan od glavnih načina na koji psi komuniciraju. Kao što psi mokrenjem obeležavaju teritoriju, tako se mogu valjati po travi da ostave svoj miris. Kada Vaš pas to radi, možda želi da signalizira drugim psima I da kaže: "Bio sam ovde!" ili „Ovo je moja teritorija“.

Uživanje: Psi se ponekad valjaju po travi jednostavno jer im je to prijatno. Tekstura, miris i hladnoća trave mogu im biti jako ugodni. To je zabavno i prirodno ponašanje koje mnogi psi vole.

Kada treba obratiti pažnju
Iako je valjanje po travi ili zemlji normalno za pse, postoje situacije kada treba obratiti više pažnje:

Infekcija uha: Ako Vaš pas češe glavu ili uši dok se kotrlja, to može biti znak infekcije uha. Infekcije uha mogu biti neprijatne i uzrokovati da psi trljaju uši o tlo kako bi ublažili iritaciju. Ako sumnjate na infekciju uha, važno je da se obratite veterinaru za pravilnu dijagnozu i lečenje.

Svrab: Ponekad se psi valjaju da bi se počešali na mestima koja ne mogu lako da dosegnu. Međutim, ako je svrab uporan i praćen problemima sa kožom, kao što su perut, suva koža, crvenilo ili prisustvo buva, to može ukazivati na alergijsku reakciju koja zahteva veterinarsku pažnju ili čak promenu ishrane.

Primetili ste da Vaš pas ima problem sa kožom i dlakom? Razgovarajte sa svojim veterinarom ili Farmina savetnikom za ishranu o N&D Quinoa Skin & Coat hrani i proverite da li je ishrana odgovarajuća za Vašeg ljubimca.

Zaključak
Ako Vaš veterinar isključi bilo kakve zdravstvene probleme, valjanje po travi je normalno i bezopasno ponašanje za pse. Kada dozvoljavate svom psu da se valja, važno je da ga zaštitite od parazita, tako da je preporučljivo da koristite ogrlicu protiv insekata.