Šta utiče na boju krzna Vašeg psa?

Šta utiče na boju krzna Vašeg psa?

Da li ste se ikada pitali zašto je krzno Vašeg psa određene boje? Ili zašto neki psi imaju šare, dok drugi imaju jednobojno krzno?
Baš kao kod ljudi, boju krzna vašeg psa određuje genetika koju je nasledio od svojih roditelja. Oni igraju ključnu ulogu u boji dlake.
Boja krzna psa zavisi od genetike koja se prenosi od roditelja i od vrste i količine melanina. Dva glavna pigmenta melanina su odgovorna za boju:
  • Eumelanin: Odgovoran za crne ili smeđe nijanse.
  • Feomelanin: Odgovoran za crvene ili žute nijanse.
Boja krzna kod pasa nastaje kombinacijom ova dva pigmenta. Raspon boja ide od crne do raznih nijansi braon, crvene i žute. Bela boja je specifična jer je rezultat nedostatka melanina u dlaci, a ne treba je mešati s albinizmom, koji se javlja kada pas ne može da proizvodi melanin ni u dlaci ni u koži.
Međutim, neki spoljašnji faktori mogu uticati na prirodnu boju krzna psa, kao što su:
  • UV zraci sunca
  • Bojenje ili prljavština
  • Neke bolesti (poput albinizma) ili upale
  • Neuravnotežena ishrana, koja može uzrokovati promenu boje dlake
Koliko je uloga ishrane?
Genetika određuje osnovnu boju krzna vašeg psa, ali ono što vaš pas jede može imati uticaj na boju krzna. Evo kako:
Amino kiseline: Boja krzna zavisi od pigmenata eumelanina i feomelanina, koji potiču od aminokiseline tirozin. Tirozin može nastati iz druge aminokiseline, fenilalanina, ili može doći direktno iz hrane. Uravnotežena ishrana bogata kvalitetnim proteinima obezbeđuje dovoljno tirozina. Ako ishrana nije adekvatna ili sadrži loše proteine, proizvodnja melanina može biti otežana, što može promeniti boju krzna, često uzrokujući crvenkaste nijanse.
Ostale hranljive materije:
  • Bakar: Potreban je za tirozinazu, enzim koji pomaže u proizvodnji melanina.
  • Omega-3 masne kiseline: Imaju antiinflamatorno dejstvo. Dodavanje visokokvalitetnih izvora omega-3, poput ribljeg ulja, može pomoći u smanjenju upala koje utiču na boju krzna.
Da li ishrana utiče na boju krzna?
Istraživanja su pokazala da povećanje unosa tirozina i fenilalanina u ishrani može učiniti braon krzno čistijim i sjanijim. Na primer, kod štenaca, povećanje ovih aminokiselina poboljšava crnu pigmentaciju kod pasa kao što su labrador retriveri. Kod crnih labradora, psi sa višim nivoima tirozina i fenilalanina imaju intenzivniju crnu dlaku i manje su podložni stvaranju žutih ili crvenih mrlja.
Kod nekih belih pasa može se primetiti da im krzno s vremenom dobija crvenkaste ili žućkaste nijanse. Ovo može biti povezano sa sezonskim promenama, linjanjem, negovanjem, i potencijalno ishranom, iako su naučni dokazi o tome još uvek ograničeni.
Studija na švajcarskim belim ovčarima pokazala je da psi koji su hranjeni hranom sa nižim nivoom tirozina, fenilalanina i bakra imaju manje crvenkaste pigmentacije na kraju studije. Ovo sugeriše da ishrana može uticati na boju i pigmentaciju dlake.

N&D White i N&D Brown, rešenja za mekano i sjajno krzno
Farmina je razvila dva proizvoda za poboljšanje boje krzna Vašeg psa: N&D White i N&D Brown. Ovi proizvodi su formulisani da poboljšaju izgled krzna na osnovu boje Vašeg psa.

N&D White je formulisan da spreči mrlje na belom krznu. Sadrži visokokvalitetne protein životinjskog porekla, s niskim nivoom fenilalanina i tirozina, kao i niži sadržaj bakra i omega-3 masnih kiselina. Idealan je za male bele rase kao što su westi, maltezer, pomeranac, pudlica i bul terijer.

N&D Brown pomaže u očuvanju tamne boje krzna. Ovaj proizvod sadrži visokokvalitetne proteine, viši nivo fenilalanina i tirozina, kao i adekvatne količine bakra i omega-3 masnih kiselina. Savršen je za male smeđe rase kao što su čivava, šnaucer, francuski buldog, pinč, pudlica i drugi mali psi sa braon krznom.

Saznajte više