Prelazak na novu hranu: Vodič

Prelazak na novu hranu: Vodič

Menjanje ishrane Vašeg ljubimca ponekad je potrebno, bilo zbog zdravstvenih razloga, osetljivosti na hranu, ili samo zbog želje da probate nešto novo. Da biste to uradili bez problema, pročitajte članak, koji će Vam pomoći da bezbedno uključite novu hranu.

Zašto je postepeni prelazak na novu ishranu važan?
Psi i mačke mogu imati problema prilikom naglih promena u ishrani. Ako naglo promenite hranu, njihov stomak se ne može brzo prilagoditi, što često dovodi do stomačnih tegoba poput dijareje ili povraćanja. Postepeno uvodite novu hranu kako bi se njihov organizam lakše prilagodio, smanjujući rizik od probavnih problema.

Takođe, svaki ljubimac je različit kada je ukus hrane u pitanju. Ako postepeno uvodite novu hranu, veće su šanse da će im se dopasti i lakše će je prihvatiti.

Korak po korak vodič za prelazak na novu hranu
1. Izaberite pravo vreme
Pre nego što promenite hranu Vašeg ljubimca, važno je da odaberete pravi trenutak za to:
  • Zdravlje ljubimca: Uverite se da je Vaš ljubimac zdrav pre nego što započnete promenu u ishrani. Ako ima osetljiv stomak ili je trenutno bolestan, obavezno se konsultujte sa veterinarom ili Farmina savetnikom za ishranu.
  • Izbegavajte stresne situacije: Promena ishrane treba da se desi kada je Vaš ljubimac u mirnom okruženju. Nemojte menjati hranu tokom stresnih perioda kao što su na primer selidbe.
2. Odaberite visokokvalitetnu hranu
Kada menjate ishranu, birajte hranu koja će najbolje zadovoljiti potrebe Vašeg ljubimca:
  • Nutritivne potrebe: Odaberite hranu koja je prilagođena uzrastu, zdravlju i specifičnim potrebama Vašeg ljubimca. Konsultujte se sa veterinarom ili Farmina savetnikom kako biste bili sigurni da nova hrana ispunjava nutritivne potrebe Vašeg ljubimca.
  • Razlike između nove i stare hrane: Pre tranzicije, važno je da znate koje su glavne razlike između stare i nove hrane. Pogledajte sastav i nutritivne vrednosti kako biste bili sigurni da prelaz ide kako treba. Za dodatne savete, pročitajte članak: Razumevanje deklaracija na hrani za kućne ljubimce – 6 korisnih saveta kako da odaberete kvalitetnu hranu uz pomoć deklaracija
3. Počnite sa postepenim uvodom nove hrane
Promena ishrane treba da bude postepena kako bi se izbegli problemi sa varenjem:
  • Mešanje hrane: Započnite tako što ćete pomešati malu količinu nove hrane sa starom. Koristite odnos 75% stare hrane i 25% nove hrane u prvih nekoliko dana.
  • Pratite reakcije: Pažljivo posmatrajte kako Vaš ljubimac reaguje na novu hranu. Obratite pažnju na znakove poput povraćanja, dijareje ili promene apetita, jer mogu ukazivati na to da prelaz ne ide kako treba.
4. Postepeno povećavajte količinu novu hranu
Kako bi prelaz bio uspešan, polako povećavajte udeo nove hrane:
  • Količina: Tokom 7-10 dana, postepeno povećavajte količinu nove hrane dok smanjujete staru. Na kraju ovog perioda, ljubimac bi trebalo da bude u potpunosti na novoj hrani.
  • Svakodnevno praćenje: Svakog dana pratite stolicu i opšte zdravlje svog ljubimca. Ako primetite da ima stalne stomačne probleme, usporite proces prelaska i obavezno se konsultujte sa veterinarom ili Farmina savetnikom za ishranu.
5. Porcije i raspored hranjenja
Pravilna količina hrane i raspored su ključni za uspešan prelaz:
  • Kontrola porcija: Obratite pažnju na porcije, neka porcije budu u skladu sa nutritivnim vrednostima nove hrane. Previše ili premalo hrane može dovesti do potencijalnih zdravstvenih problema.
  • Doslednost: Redovan raspored obroka. Psi i mačke vole rutinu, pa će redovno hranjenje u tačno određeno vreme svakog dana pomoći ljubimcu da se lakše prilagodi novoj hrani.
6. Budite strpljivi i pažljivi
Promena ishrane može potrajati, pa je važno ostati strpljiv:
  • Strpljenje: Prelazak na novu hranu može biti spor proces, posebno ako se ona značajno razlikuje od stare. Dajte svom ljubimcu dovoljno vremena da se prilagodi. Strpljenje je ključno kako biste osigurali da promena bude uspešna.
Vremenske smernice
Vremenske smernice za prelazak na novu hranu, tokom 10 dana:
  • Dan 1-3: Mešajte 25% nove hrane sa 75% stare. Pratite kako ljubimac reaguje i pazite na eventualne stomačne probleme.
  • Dan 4-6: Povećajte procenat nove hrane na 50%, smanjujući procenat stare hrane na 50%. Nastavite da posmatrate njegovu reakciju i zdravstveno stanje.
  • Dan 7-9: Povećajte udeo nove hrane na 75% nove hrane i 25% stare hrane. Uverite se da se ljubimac dobro oseća I da nema znakove nelagodnosti.
  • Dan 10: Potpuno pređite na novu hranu (100%). Obratite pažnju na bilo kakve promene u varenju ili apetitu.
Ako primetite probleme ili ako Vaš ljubimac ima specifične nutritivne potrebe, obavezno se obratite Farmina savetniku za ishranu. On Vam može dati savete na osnovu zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca!

Povežite se sa Farmina savetnikom za ishranu


Zaključak
Ako pratite ove jednostavne korake i obratite pažnju na nutritivne potrebe Vašeg ljubimca, možete olakšati ovaj proces. Postepeno uvodite novu hranu i pratite kako se ljubimac prilagođava. Ključ uspeha je strpljenje.